Wedstrijden met duiven

Postduiven kunnen van eind maart tot ongeveer eind september meedoen aan speciaal georganiseerde vluchten. Bij deze wedstrijden worden de duiven op een bepaalde afstand weggebracht en daar allemaal tegelijk losgelaten. De duif die het snelst weer in het eigen hok terug is, heeft gewonnen.

Voordat een duif hieraan kan meedoen, moet hij goed getraind zijn. In het begin brengen de meeste postduivenhouders de duiven zelf een klein stukje weg. Maar ook worden door verengingen zogenaamde 'opleervluchten' georganiseerd.

 

Het vervoer

Duiven diemeedoen aan vluchtenworden in speciaal daarvoor gemaakte vrachtwagencontainers vervoerd. Deze wagens zijn zo aangepast dat er voldoende frisse lucht binnen komt, de temperatuur goed geregeld kan worden en de postduiven tijdens de rit makkelijk van water voorzien kunnen worden en gevoerd kunnen worden. De manden die in de vrachtwagens gaan, zijn ook speciaal voor het vervoeren van postduiven gemaakt.


Categorieën

De eerste wedvluchten in het seizoen worden gehouden met 'oude duiven'. Oude duiven zijn alle duiven die niet in het lopende jaar zijn geboren. Vanaf juli worden ook vluchten met jonge duiven gehouden.

Behalve het verschil tussen vluchten voor jonge en oude duiven, zijn er ook vluchten met verschillende afstanden.

CATEGORIE

AFSTAND

CONCOURSEN

DUIVEN

DEELNEMERS

Vitesse

< 300 km

8

250

20

Midfond

300 - 500 km

10

250

20

Fond

500 - 800 km

6

250

20

Marathon

> 800 km

7

250

20

De meeste deelnemers specialiseren zich in een speciale categorie. Duiven die namelijk erg geschikt zijn voor vitessevluchten (sprinters), zijn vaak minder geschikt voor marathonvluchten. Vergelijk dit maar met mensen die aan hardloopwedstrijden meedoen. 

 

Ringen

De meeste postduivenliefhebbers gebruiken tegenwoordig een klok waarbij de thuiskomst van de duiven elektronisch geregistreerd wordt. De duiven krijgen hiervoor een chip in de ring die ze al om hebben of een extra ring om de poot met daarin een chip. 

Als de duif terugkomt van de vlucht, loopt hij over een antenne het hok binnen. De klok herkent de chip en weet welke duif erbij hoort. Er gaat een signaal naar de klok en de tijd van aankomst wordt in het apparaat vastgelegd.

Wanneer de deelnemer nog op de ouderwetse manier 'klokt', krijgt de duif een gummiring aan de poot. Op dit rubberen ringetje staat een nummer. In de vereniging hebben ze in de computer gezet bij welke duif dat nummer hoort. Wanneer de duif thuiskomt, haalt de liefhebber het gummiringetje van de poot en stopt deze in een opening in de klok. De ring verdwijnt in de klok en op een papierrol wordt een afdruk met de juiste tijd gemaakt. 

 

Prijzen

De meeste liefhebbers doen aan vluchten mee om kampioen te worden. Door veel punten te halen, kunnen ze een bepaald kampioenschap winnen, bijvoorbeeld beste oude duif van dat jaar. Vroeger was het ook heel gebruikelijk om een gokje te wagen. Dat gebeurt nog steeds, maar wel veel minder dan voorheen. In de postduivenwereld heet dit poulen. Er worden kleine bedragen ingezet, variërend van 10 eurocent tot € 2,50. Wanneer de duif goed presteert, maakt de liefhebber kans zijn poulegeld met wat winst terug te verdienen.

 

Tentoonstellingen

Als er geen vluchten georganiseerd kunnen worden, in de maanden oktober t/m februari, door veel verenigingen tentoonstellingen georganiseerd. De duiven worden beoordeeld door speciaal opgeleide keurmeesters. De mooiste duif wint een prijs.


Bron: NPO

Meest recente reacties

13.10 | 19:06

Hallo Johan dat kan neem even contact op met mij tele 06-48890177

Wim Klomp

13.10 | 18:01

Hallo ik ben woonachtig in lopik . Is het mogelijk om lid te worden van de de groene olijftak. Ik heb nog geen coördinaten . Mijn hokje staat ten hoogte van de voetbalvelden tussen de lekdoek en n 210

02.09 | 19:27

Voor meer informatie, bel 06-48890177 (Wim Klomp)

03.08 | 09:56

Hallo,

Is het mogelijk om dit gebouw te huren? Zo ja hoe veel zal dit kosten?

Met vriendelijke groeten,
Renske Dam

Deel deze pagina